Ricottapaj med basilika

Färdig i kylen, en paj med dekor och allt. Ljuvligt mild passar den att bjuda som entré på assiett med finstrimlad sallad.

1. Värm ugnen till 225°. Mosa eller mixa mjöl, smör, salt och vatten smuligt. Tillsätt ströbrödet och tryck ut massan i bottnen på en form med löstagbar kant, 21–24 cm diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Ta ut och låt kallna.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa den grovt skurna basilikan (utom blad till dekor) med vitlök, parmesan, 1 1/2 dl av grädden, ricotta, salt, chili
och olja.
3. Värm resten av grädden och smält de avrunna gelatinbladen i den. Dra av från värmen och låt svalna innan blandningen rörs ner i den gröna fyllningen.
4. Häll massan i formen och ställ den kallt 3–4 timmar eller till nästa dag.
5. Klyv tomaterna vid ”midjan”, peta ur kärnorna och skär
det övriga i tunna klyftor och lägg på pajen. Så här blir även tomaterna hållbara, därför kan pajen faktiskt göras helt klar t o m dagen innan.
6. Strö över oregano, garnera med basilika, droppa över olja och servera pajen med riktigt finskuren sallad.

Recept från