Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad

Recept på ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad. Tomater blir ofta blöta när man lagar dem i ugn. Här läggs de istället sist på pajen och blir en frisk sallad.

För 4 personer:

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
125 g smör
0,5 tsk salt
1 msk vatten –2 msk

Fyllning:

1 citron
250 g ricottaost
4 ägg
0,5 dl gräslök finhackad
1 msk olivolja + 1 msk
1 krm svartpeppar + 1 krm nymald
500 g tomater i olika färger och storlekar
2 tsk flingsalt

Garnering:

gräslök

25 minuter + 30 minuter i frys + 35 minuter i ugn

Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad

  1. Nyp ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 28 i diameter. Nagga degen och ställ i frysen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått fin färg.
  3. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda citronskal, citronsaft, ricotta, ägg, gräslök,1 msk olja, salt och 1 krm peppar.
  4. Häll smeten i pajskalet och grädda ca 20 min, tills pajen stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten när formen skakas. Ta ut och låt pajen svalna.
  5. Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg dem på pajen. Ringla över 1 msk olja. Strö över flingsalt och 1 krm peppar. Garnera med gräslök. 

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

bonniers_vegetariska_kokbok

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:
Allt om Mat Vego

Fler recept med: Brunch, Buffé, Lunch, Övrigt, Pajer, Vegetariskt