Rhum baba

En klassisk romdränkt kaka med anor från 1700-talet. Den klassiska desserten Rhum baba är förberedelsernas dessert nummer ett! Savarinerna kan du baka och frysa in. Tina dem sedan och dränk in dem i sockerlagen dagen före. Förvara i kylskåp fram till servering.

Rhum baba – gör så här:

  1. Värm mjölken till 37° (fingervarmt). Rör ut jästen i mjölken i en bunke.
  2. Rör i ägg, socker, salt, mjöl och russin. Arbeta till en slät deg.
  3. Arbeta in smöret i små klickar. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°.
  5. Klicka smeten i 12 smorda, små, runda formar med hål i mitten (ca 1 dl).
  6. Låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  7. Lag: Koka socker och vatten ca 5 minuter eller tills 2 dl återstår.
  8. Tillsätt rommen.
  9. Skeda 2/3 av sockerlagen i omgångar över kakorna i formarna när de fortfarande är lite varma. Stjälp upp kakorna när lagen har sugits upp.
  10. Häll över resten av lagen och servera med frukt och vispad grädde.

Att dricka till Rhum baba

Moscatel de Setúbal 2002 (8011) Portugal, 99 kr.

Ett sött, aromatiskt starkvin med nötter, torkad frukt och citrustoner i den rika smaken. 

Historien om Rhum baba

Om den klassiska desserten Rhum babas ursprung finns det många historier. Somliga hävdar att en polsk kung som regerade under 1700-talets början var så uttråkad att han ägnade dagarna åt att äta bakverk. När han stötte på en särskilt torr kaka dränkte han den i brännvin, och resultatet blev så lyckat att kungen bestämde sig för att döpa kakan efter sin hjälte Ali Baba i Tusen och en natt. Brännvinet ersattes så småningom av rom när en konditor i Paris började experimentera med bakverket. Ett ganska lyckat experiment får väl tyckas!

Namnet baba anses också komma från att de ryska barnen kallade sin mormor och farmor för baba och att de ofta bjöd barnen på just goda kakor vilket fick namnet att gå över till kakorna.

Recept från