Regnbågstårta

Regnbågstårta är roligt till barnkalaset. Färggrann, god och lättbakad tårta.  Ugnstemperatur: 175 grader.

Ingredienser 1 kaka

Regnbågstårta
250 g smör, rumstempererat
0,75 dl vatten
4 st ägg
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk vaniljsocker
2,5 dl florsocker
0,75 dl mjölk
4 dl socker
125 g margarin
matfett och ströbröd, till formarna
röd och grön karamellfärg

1 Vispa ägg och socker pösigt.
2 Smält margarinet och tillsätt vatten och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner allt i äggblandningen och häll över hälften av smeten i en annan
skål.
3 Blanda ner kakao i ena smeten och vaniljsocker i den andra.
4 Smörj och bröa två avlånga 1-liters formar. Häll smeten i varsin form och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i 30–40 minuter. Känn efter med baksticka om kakorna är färdiggräddade. Låt svalna i formarna.
5 Rör ner florsocker och vaniljsocker i smöret och dela sedan smörkrämen på hälften. Blanda ner grön karamellfärg i den ena häften och röd i den andra.
6 Dela kakorna i tre delar på längden så att du får tre ljusa skivor och tre bruna. Det går enklast om kakan är riktigt kall eller fått ligga i frysen en stund.
7 Bred ut rosa smörkräm på den bruna underdelen och lägg på den ljusa mittbiten. Bred slutligen på grön smörkräm på den bruna överdelen och lägg
överst. Lägg tillbaka i formen.
8 Upprepa samma procedur, fast tvärtom, med de kakdelar som finns kvar och lägg i den andra formen. Frys in eller förvara i kylen tills servering.
9 Det går lättare att skära kakan i skivor om kakan är lite kall, då flyter smörkrämen inte ut på kanterna. Eventuellt kan man innan servering glasera kakorna med en glasyr gjord på 2 dl florsocker och cirka 1 msk vatten.

Recept från