Regnbåge med fänkål och forellrom

Här spelar den hela fisken huvudrollen, med hjälp av sötsyrliga tillbehör.

45 min

1. Fänkål: Ansa och skär fänkålen i cm-breda klyftor. Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull och rör tills sockret lösts upp. Lägg hälften av fänkålen i lagen och låt koka tills den mjuknat. Låt fänkålen kallna i lagen. Koka resten av fänkålen i grädde i en kastrull utan lock tills den är mjuk, ca 20 min. Mixa till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.
2. Smörcitronett: Skala och finhacka löken. Smält 100 g smör och låt svalna. Häll över det klara smöret i en skål och släng bort bottensatsen. Fräs löken mjuk i 1 msk smör och häll över ­citronsaften. Vispa ner det skirade ­smöret.  
3. Sätt ugnen på 175°. Skölj fisken i kallt vatten och torka med hushållspapper. Gör tre snitt i skinnet på fiskarna och salta och peppra på insidan och runt om. Stek dem i smör och olja i en stekpanna 2–3 min på varje sida. Skär citronen i bitar och låt dem steka med vid sidan om i stekpannan. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga ca 10 min.  
4. Värm smörcitronetten. Bred ut ­fänkålskrämen på tallrikar och lägg på fisken. Garnera med den inlagda ­fänkålen, forellrom, stekt citron och dill. Ös över smörcitronetten. Strö på fling-salt och servera.

Recept från