Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake

Recept på Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake. Torkade tofubollar finns i asiatiska butiker. Bollarna behöver marineras för att få god smak. Svampbuljongen ger den mustiga umamismaken.

För 4-6 personer på buffé:

Ingredienser

400 g morning glory (vatten-spenat)
8 shiitakesvampar torkade
35 g tofubollar torkade
1 schalottenlök asiatisk   eller vanlig schalottenlök, + 2
2 dl vatten
0,5 tsk svampbuljongpulver + 0,5 tsk eller 1/2 + 1/2 svampbuljongtärning
1 krm chiliflakes
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili t ex spansk peppar
3 msk rapsolja
2 msk soja vietnamesisk eller thailändsk
1 tsk muskovadosocker mörkt

Friterad lotusrot:

1 bit lotusrot ca 10 cm
3 dl rapsolja

1 timme

Rau Muong Xao Nam Huong (vattenspenat stekt med shiitake) – gör så här:

  1. Häll kokande vatten över svampen och låt stå ca 30 min. Häll kokande vatten över tofun och låt stå ca 10 min. Skala och finhacka 1 lök.
  2. Låt tofun rinna av och blanda med 2 dl vatten, lök, 1/2 tsk svampbuljongpulver eller smulad buljongtärning och chiliflakes. Låt stå ca 20 min.
  3. Friterad lotusrot: Skär lotusroten i tunna skivor, gärna på mandolin. Hetta upp oljan till 170°. Fritera skivorna, några i taget, tills de är gyllengula och krispiga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Skölj spenaten och skär av de grövre stjälkarna i ca 10 cm långa bitar. Spara dem.
  5. Låt svampen rinna av. Skär bort foten och skär hatten i breda strimlor. Låt tofun rinna av. Skala och finhacka 2 asiatiska lökar och vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
  6. Stek lök och vitlök i olja i en stor stekpanna. Tillsätt svamp och tofu och stek ca 2 min. Häll över sojan och tillsätt chili och socker. Låt steka ytterligare ca
    2 min. Blanda i spenaten, både stjälkar och blad. Krydda med
    1/2 tsk svampbuljongpulver och stek under omrörning ca 1 minut.
  7. Lägg upp spenaten på ett fat och garnera med lotusrot.

Recept av Minh du Alneng