Ratatouille – så här lyckas du!

Det finns många varianter av ratatouille. Den stora matgurun och frankofilen Julia Child lagade den på provensalskt vis i en ugnsform. Här gör vi den med ugnsrostade grönsaker som vänds ner i en kryddig tomatsås. Då får den koncentrerad smak utan att kokas ihop till en enda röra. De färska örterna kan ersättas med 1 msk herbes de Provence.

20 min + 25 min i ugn

Ratatouille – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär squash, aubergine och fänkål i jämnstora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  2. Fördela grönsakerna och hälften av örterna på en plåt. Ringla över 2 msk olja. Strö över 1 tsk salt. Ugnsrosta grönsakerna mitt i ugnen 25-30 min. De ska få lite färg.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja i en kastrull. Blanda ner tomatpuré och låt fräsa med en kort stund. Häll på hela tomater och vatten. Dela tomaterna med en gaffel. Används torkade örter, tillsätt dem här.
  4. Sjud såsen ca 10 min. Smaka av med 1 tsk salt. Blanda ner de ugnsrostade grönsakerna och resten av de hackade örterna i såsen. Vänd runt försiktigt.

Gör så här – steg för steg:

Ratatouille - Skölj och skär squash, aubergine och fänkål
Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär squash, aubergine och fänkål i jämnstora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Ratatouille - Ugnsrosta grönsakerna
Fördela grönsakerna och hälften av örterna på en plåt. Ringla över 2 msk olja. Strö över 1 tsk salt. Ugnsrosta grönsakerna mitt i ugnen 25–30 min. De ska få lite färg.
Ratatouille - Fräs olja, vitlök och tomatpuré i kastrull
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja i en kastrull. Blanda ner tomatpuré och låt fräsa med en kort stund. Häll på hela tomater och vatten. Dela tomaterna med en gaffel. Används torkade örter, tillsätt dem här.
Ratatouille - Blanda ner de ugnsrostade grönsakerna i såsen
Sjud såsen ca 10 min. Smaka av med 1 tsk salt. Blanda ner de ugnsrostade grönsakerna och resten av de hackade örterna i såsen. Vänd runt försiktigt.

 

Att dricka till ratatouille

Vacqueyras Garrigues Montirius 2015, Frankrike. 180:- 
Rakt, rejält och ytterst tillgängligt med frisk bärighet och lätt parfymerad doft. Gott till den örtmarinerade lammfilén med ratatouille.

 

Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2015, Frankrike. 129:-
Härligt utan överdrifter med mörka bär, örter, lakrits och kraft i syran. Gott till grillade lammkotletter med ratatouille.

 

Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz 2007, Spanien (t) 54:-
Mycket rent och friskt med fin stram frukt och lätta eleganta toner.

 

Aubergine – så blir det rätt

  • När du köper aubergine ska du ta de exemplar som är fasta men som också har en liten mjukhet. Den vanligaste auberginen är mörklila. Men allt fler mataffärer har börjat ta in andra varianter, som den randiga. En mogen aubergine ska ge efter lite när man trycker lätt på den.
  • Strö lite salt på aubergineskivorna för att dra ut den lite beska smaken, låt ligga ca 15 minuter. Det behövs inte om auberginerna är små.
  • När du steker aubergine i olja ska du ha hög värme. Annars suger den åt sig för mycket olja och blir kladdig.
  • Du förvarar auberginen bäst i kylskåpets grönsakslåda. Tillagad aubergine går utmärkt att frysa.

Recept från