Råriven äppelkaka

En riktigt god och rustik äppelkaka som blir ännu godare om den får stå till sig en dag. Observera att det ska vara brödsmulor från rågsiktsbröd – det blir inte samma goda smak med brödsmulor från vetebröd. Köp brödet en dag innan. Det går åt ca 1 1/2 brödkaka. Halvera dem och låt torka. Kör sedan det torra brödet i bitar i matberedare till ströbröd.

1. Sätt ugnen på 175°. Riv äpplena grovt. Skalet får gärna vara kvar. Blanda äpple och socker, ta den mindre mängden om äpplena är väldigt söta. Lägg ett
lager rivet äpple i botten på en ugnssäker form eller pajform ca 20 cm i diameter.
2. Strö ströbröd i ett jämnt lager över äpplena. Hyvla smöret med en osthyvel. Lägg smöret så att det täcker ströbrödet. Lägg på ett till lager rivet äpple och
fortsätt varva ingredienserna i samma ordning i formen, det brukar bli ca 3 lager av varje.
Avsluta med smör.
3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera den ljummen eller kall med pösig vaniljsås.

Recept från