Rårisbröd med solrosfrön

Recept på rårisbröd med solrosfrön. Gårdagens ris i degen ger brödet saftighet och god smak. Glöm inte att snitta bröden strax innan de ska in i ugnen så att de jäser upp fint.

10 min + 1 h jäsning + 35 min i ugn

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda ner linfrön, solrosfrön, ris, olja, salt och honung. Arbeta in nästan allt mjöl, spara ca 1 dl till utbakning.
  2. Arbeta degen ca 5 min i maskin. Täck över med bakduk. Låt degen jäsa 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar. Platta till degbitarna och rulla ihop till limpor. Lägg dem i två bakplåtspappersklädda eller välsmorda avlånga 1 1/2-litersformar. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  4. Snitta limporna med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Ta ut bröden ur formarna, låt svalna på galler.

 

Recept från