Ramenbuljong

Det här receptet är gjort på både fläsk och kyckling. Köttet kan plockas bort när buljongen är kokt och blandas med till exempel soja, sesam, vinäger och ingefära och toppa en nudelrätt.

40 min + 3 timmar koktid

Ramenbuljong

  1. Koka upp vattnet i en gryta. Skölj algerna och lägg dem i grytan. Sjud ca 15 min.
  2. Lägg svamp och bonitoflingor i grytan. Sjud ca 30 min. Ta upp algerna.
  3. Sätt ugnen på 250°. Lägg revben och kyckling på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Lägg revben och kyckling i grytan. Ansa löken och lägg i grytan tillsammans med misopastan. Sjud under lock ca 2 timmar.
  5. Krydda buljongen med salt. Sila den direkt i nudelskålarna vid servering.

Ramen

En ramenbuljong kan se ut lite hur som helst – det finns inga regler. Man kan koka på höns, fläsk, svamp och alger. Man kan koka i allt från 3 timmar till en tjockflytande 24-timmarsbuljong, vilket japanerna älskar.

Recept: Tove Nilsson

5 recept på ramensoppa

1. Ramen grundrecept

En riktigt bra buljong och goda nudlar är grunden till en god ramensoppa. Här hittar du det bästa grundreceptet på ramen!

2. Tantanmen chashu pork ramen

Tantanmen är en buljong blandad med fermenterad chili- och bönpasta och ­sesampasta. Chashu pork är ett japanskt tillagningssätt av grissida eller karré där köttet får bräsera i soja, mirin, socker och kryddor under lång tid i ugnen eller på ­spisen. HÄR ÄR RECEPTET.

2. Crispy tofu ramen

Vegetarisk ramen med friterad tofu! HÄR ÄR RECEPTET.

3. Kimchiramen med sojamarinerad fläskfärs

Om buljong och nudlar är klara går det snabbt att laga kimchi-ramen. HÄR ÄR RECEPTET.

4. Vongoleramen med rostad majs och citron 

Nudelsoppa med musslor. HÄR ÄR RECEPTET.

Recept från