Räksoppa

Av 500 g oskalade räkor får man ut ca 200 g skalade räkor.
Inte mycket, men gör man soppan på skalen får man mycket smak från dem och då behövs det inte mer.

Ingredienser 4 person(er)

2 msk smör
5 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk konjak
1 st vitlöksklyfta
1 st gul lök
1 st lagerblad
1 st morot
50 g rotselleri
0,33 krm cayennepeppar
2 tsk tomatpuré
0,5 krm timjan
500 g räkor
1 nypa ev salt
1 st fiskbuljongtärning
Räkspett
1 msk rapsolja
1 st lime, saft av
1 msk bladpersilja, finhackad
500 g räkorna från soppan
8 st små träspett

1. Skala räkorna och spara skalen till buljongen. Trä upp de skalade räkorna på träspetten och förvara dem i kylen.
2. Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri. Fräs alltsammans i smör i en kastrull någon minut. Häll i räkskalen och fräs ytterligare 3 min under omrörning.
3. Tillsätt lagerblad, timjan och tomatpuré. Häll på vin, vatten och smula ner buljongtärning. Låt sjuda 20 min under lock.
Sila buljongen.
4. Häll i hälften av grädden och låt koka i ca 10-15 min.
Tillsätt resten av grädden och smaka av med cayennepeppar, konjak och eventuellt salt. Skumma upp soppan med mixerstav precis före serveringen.
5. Hetta upp en stek eller grillpanna. Pensla spetten med olja och stek dem hastigt. Pressa över limesaft och strö över persilja.
Servera direkt till soppan och bjud gärna vitt bröd därtill.

Recept från