Räkfärs på sockerrör

Sockerrör ger rätten mild sötma. De kan vara svåra att hitta men välsorterade asiatiska butiker har dem färska eller som konserv.
I annat fall kan man använda bitar av citrongräs.
Det blir 12 små spett. Dipsåsen är en klassisk vietnamesisk sås som även passar till vårrullarna. Den är mycket stark. Vill man ha den mindre stark uteslut då kärnor och innerväggar.

1. Skala räkorna. Mixa räkor, fläskfärs och äggvita i matberedare.
Tillsätt salt, peppar och socker. Dela räkfärsen i 12 lika stora bollar, stick en bit sockerrör i varje och tryck fast färsen runt om.
Ångkoka räkspetten ca 8 minuter. Ta upp dem försiktigt så de inte går sönder.
2. Sås: Blanda alla ingredienser och låt stå en stund så smakerna hinner mogna.
– Hit kan förberedas –
3. Pensla räkspetten med olja. Grilla räkspetten i en grillpanna på hög värme 1-2 min per sida eller stek dem hastigt i en stekpanna.
Strö över finhackad färsk koriander och salladslök vid servering.

Recept från