Räk-saganaki

Recept på räk-saganaki. Om du har ouzo hemma är det gott att smaksätta tomatröran med ett par matskedar.

För 8-10 personer på buffé:

Ingredienser

20 räkor stora, råa (MSC--märkta)
1 kilo tomater
1 gul lök stor 
4 vitlöksklyftor
1 röd chili t ex spansk peppar
0,75 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

150 g fetaost
timjan

30 minuter

Räk-saganaki — gör så här:

  1. Skala räkorna men behåll skalet på stjärten. Lägg dem i kylen.
  2. Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja ca 5 min. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med ca 1 minut. Rör ner tomater och paprikapulver. Krydda med salt, socker och peppar. Låt sjuda tills såsen tjocknat, ca 10 min.
  3. Blanda ner räkorna och koka ca 5 min. Smula över osten, strö över timjan och servera direkt.

Recept av Maro Papadopoulou

Fler recept med: Buffémat, Grekiskt, Skaldjur