60 min+75 min jäsning och 10 min i ugnen
Räk- och laxburgare – gör så här:
- Bröd: Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta degen, gärna i hushållsmaskin, ca 8 min eller ca 15 min för hand. Låt jäsa ca 45 min under bakduk.
- Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 16 bitar. Forma degen till runda bullar och platta till dem. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över bröden och lägg en plåt över. Tryck till och lägg en tyngd på plåten (ca 1 kilo). Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen 7–10 min, tills de har fått fin färg. Låt bröden kallna på galler.
- Burgare: Skala räkorna. Skär laxen i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan.
- Mixa laxen hastigt i en matberedare tillsammans med chili, vitlök, ingefära, salt och peppar. Tillsätt räkorna och mixa hastigt. Det ska vara textur kvar i räkorna. Forma färsen till 16 små burgare.
- Coleslaw: Riv vitkålen, gärna på mandolin. Skala och grovriv morötterna. Kärna ur och riv äpplet. Krama ut så mycket saft som möjligt ur äpplet. Skär sedan alla grönsaker rakt över i mindre bitar.
- Blanda rotfrukter och äpple med majonnäs, yoghurt, citronsaft, senap, salt och peppar.
- Stek laxbiffarna i olja ca 2 min på varje sida. Servera dem i bröden med coleslaw, spenat, lök och krasse.