Räk- och laxburgare

Hamburgerbröden får jäsa under en plåt med tyngd på för att de ska få lite plattare lock.

Annonsen laddas.

60 min+75 min jäsning och 10 min i ugnen

Gör så här:

1. Bröd: Värm mjölken till finger­varmt, 37 grader. Smula jästen i en ­bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta degen, gärna i hushållsmaskin, ca 8 min eller ca 15 min för hand. Låt jäsa ca 45 min ­under bakduk.

2. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 16 bitar. Forma degen till runda bullar och platta till dem. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåts­papper över bröden och lägg en plåt över. Tryck till och lägg en tyngd ­på plåten (ca 1 kilo). Låt jäsa ca 30 min. Sätt ­ugnen på 225 grader.

3. Grädda bröden mitt i ugnen 7–10 min, tills de har fått fin färg. Låt ­bröden kallna på galler.

4. Burgare: Skala räkorna. Skär ­laxen i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan.

5. Mixa laxen hastigt i en matberedare tillsammans med chili, vitlök, ingefära, salt och peppar. Tillsätt räkorna och mixa hastigt. Det ska vara textur kvar i räkorna. Forma färsen till 16 små burgare.

6. Coleslaw: Riv vitkålen, gärna på mandolin. Skala och grovriv morötterna. Kärna ur och riv äpplet. Krama ut så mycket saft som möjligt ur äpplet. Skär sedan alla grönsaker  rakt över i mindre bitar.

7. Blanda rotfrukter och äpple med majonnäs, yoghurt, citronsaft, senap, salt och peppar.

8. Stek laxbiffarna i olja ca 2 min på varje sida. Servera dem i bröden med coleslaw, spenat, lök och krasse.

 

Här köper du den bästa mandolinen med keramiskt blad från Kyocera!

395 kr, 339 för prenumerant.

Recept från Allt om Mat