Raita- och limegravad strömming

Frys strömmingen 3 dygn före gravning. Den får en mild och god smak av lime, gurka och mynta.

1. Skölj strömmingen och dra av skinnet.
2. Blanda lagen till klargravningen. Lägg i strömmingen och låt den ligga i lagen i kylen ca 24 tim. Rör om försiktigt så att strömmingen blir jämnt gravad.
3. Häll av strömmingen i ett durkslag. Låt den rinna av ordentligt.
4. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna. Riv gurkan grovt och lägg den i en sil över en skål. Salta gurkan med 1 msk salt och blanda. Låt gurkan stå och rinna av i kylen ca 2 timmar.
5. Ta fram gurkan, pressa försiktigt ur vattnet som är kvar. Blanda gurkan med alla övriga ingredienser till en sås och vänd i den klargravade strömmingen. Garnera med vattenkrasse och lime.

Recept från