Hälften av ragun blandas med pastan, resten serveras bredvid. Serverar man pastan som huvudrätt kan man öka mängden pasta.

För 8 pers

Ingredienser

Ragù napoletano di Gina

1 kilo benfri högrev
500 g tjocka revbensspjäll
6 vitlöksklyftor
1/2 dl oliviolja, extra vergine
1 1/2 dl torrt vitt vin
2 1/2 kilo skalade tomater i burk, gärna San Marzano
1 1/2 dl vatten
2 1/2 tsk salt
400 g paccheri (stora pastarör)

Pastatopping

250 g ricottaost
2 dl parmesanost

40 min + 2 1/2 timmes koktid

Ragù napoletano di Gina – gör så här:

  1. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Putsa köttet och stek det i olja i en stor stekgryta ca 15 min. Låt vitlöksklyftorna steka med när ca 2 min återstår av stektiden.
  2. Häll i vinet, lite i taget, och låt det ånga bort. Tillsätt lite av spadet från tomaterna och fortsätt att fräsa med locket på ca 30 min. Rör i botten då och då så att det inte bränner fast.
  3. Häll på tomater och vatten. Tillsätt salt och småkoka med locket på glänt 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört. Rör om då och då.
  4. Ta upp och skär köttet i bitar. Ta ev undan 9 dl sås till auberginegratängen. Lägg tillbaka köttet i såsen.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten i en gryta ca 15 min. Låt pastan rinna av och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt hälften av ragun och blanda väl. Toppa med resten av ragun, ricotta och parmesan.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette