Recept på denna svenska klassiker – raggmunken. Raggmunk är gjort på mjölk, vetemjöl och ägg med råriven potatis. Ofta har man sidfläsk till. De båda bryter av varandra bra smakmässigt.

För 4 6 personer

Ingredienser

5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
800 g potatis
1 msk smör till stekning
400 g rimmat sidfläsk

Raggmunk – gör så här:

  1. Vispa samman mjölk och mjöl i en bunke. Blanda ner salt och ägg. Skala potatisarna och finriv dem. Blanda ner i smeten.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek en raggmunk i taget. Bred ut smeten till en jämn pannkaka så inte den rivna potatisen ligger i en hög.
  3. Stek på strax över medelvärme så att raggmunkarna blir genomstekta, utan att brännas. Stek ca 4 min på varje sida tills de har fin färg och frasig kant.
  4. Lägg raggmunkarna på en plåt eller ett  ugnssäkert fat och håll dem varma i ugnen på ca 100°.
  5. Stek fläsket på medelvärme tills det är lite knaprigt. Låt det rinna av.
  6. Servera med lingonsylt.

 

Vad är skillnaden mellan raggmunk och rårakor?

Skillnaden mellan raggmunk och rårakor är smeten. Raggmunk är råriven potatis blandad med pannkakssmet och serveras oftast med stekt rimmat fläsk och lingonsylt.

Rårakor är råriven potatis och lök som steks i smör. De kan också serveras som raggmunk, men ännu hellre som en lyxig förrätt, t ex med löjrom, crème fraîche och strimlad salladslök.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette