Färsk ingefära och vitlök ger steken en god smakbrytning. Den smörkokta brysselkålen blir perfekt till.

För 8 - 10 person(er)

Ingredienser

1 urbenad rådjurstek (1,7 kilo)
50 g ingefära färsk
4 vitlöksklyftor
2,5 tsk salt
4 krm vitpeppar nymald
2 msk smör

Rotmos

1 kg kålrot
400 g morötter
600 g potatis
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald

Brysselkål

750 g brysselkål fryst
2 msk smör

Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos och smörkokt brysselkål

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Krydda insidan av steken med blandningen, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla ihop köttet och bind steken med steksnöre.
  2. Krydda steken utanpå med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg.
  3. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. Stek till 60° innertemperatur, 1 1/2-2 timmar.  Låt köttet vila ca 30 min under bakplåtspapper.
  4. Rotmos: Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem i mindre bitar.
  5. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i potatisen och koka tills allt blivit mjukt, ca 10 min. Häll av kokspadet, spara ca 1 dl.
  6. Mosa rotfrukterna med potatisstöt. Tillsätt smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  7. Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten med smör enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.
  8. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rotmos och brysselkål.