Den som vill komma undan lite billigare kan ersätta tryffeln med tryffelolja.

För 6 person(er)

Ingredienser

600 g rådjursytterfilé
`1tsk+1 krm salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 msk smör
400 g bondbönor
1 msk olivolja

Karljohanssvamprisotto

100 g karljohanssvamp
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1msk+1 msk smör
2krm+1/2 tsk salt
2 dl arborio- eller carnaroliris
6-7 dl vatten
1 1/2 msk konc kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
50 g riven parmesanost

Garnering

30 g färsk tryffel

40 min+20 min i ugn

Rådjursfilé med bondbönor, karljohanssvamprisotto och färsk tryffel

  1. Sätt ugnen på 125°. Skär köttet i två bitar. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Bryn dem i smör i en stekpanna, ca 1 minut på varje sida tills de fått fin färg.
  2. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga det mitt i ugnen, ca 20 min, till 54° innertemperatur. Låt köttet vila på en skärbräda innan det skärs i skivor.
  3. Risotto: Ansa och tärna svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svampen i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 2 krm salt.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i 1 msk smör i en kastrull. Blanda vatten och fond. Häll vin och hälften av buljongen över riset. Koka risotton sakta under omrörning. Späd vartefter med den resterande buljongen. Blanda ner svampen, ost och 1 msk smör. Krydda med 1/2 tsk salt.
  5. Ta bondbönorna ur skidorna och skala dem. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt vattnet rinna av och blanda dem med olja.
  6. Servera den krämiga risotton i djupa tallrikar. Lägg på köttet och böndorna och strö över hyvlad tryffel.
Fler recept med: Fredagsmat, Svenskt, Vilt