Rabarberpaj och sås med vanilj och stjärnanis. Kanel kryddar rabarberpajen och stjärnanis och vanilj såsen, tre smaker som passar bra tillsammans med rabarber.

För 1 paj

Ingredienser

Pajdeg:

3 dl vetemjöl (180 g)
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 äggula
1 pajform 28 cm i diameter, med löstagbar kant

Fyllning:

500 g rabarber
1,5 dl strösocker
1 bit kanelstång
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vatten
10 jordgubbar
75 g mandelmassa

Vaniljsås:

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 stjärnanis
3 äggulor
0,75 dl strösocker
1 dl vispgrädde

Recept: Rabarberpaj med vaniljsås

  1. Kör snabbt ihop pajdegen i matberedare, eller blanda väl i en bunke. Lägg degen i en plastpåse i kylen en halv timme. Påbörja vaniljsåsen medan du väntar.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Tryck ut pajdegen i formen i ett jämnt lager. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
  4. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar.
  5. Koka ihop rabarber, socker och kanelstång i en kastrull på svag värme tills rabarbern mjuknat.
  6. Red av med majsstärkelse utrört i 1 msk kallt vatten. Låt krämen sjuda ett par minuter. Ta upp kanelstången.
  7. Lägg i halverade jordgubbar som inte ska koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv mandelmassan över.
  8. Grädda i mitten av ugnen ytterligare 8-10 minuter tills mandelmassan fått fin färg.
  9. Servera tillsammans med vaniljsåsen.

 

Vaniljsås:

  1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull.
  2. Tillsätt 3 dl grädde, vaniljstång och stjärnanis. Ge grädden ett uppkok.
  3. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Sila grädden.
  4. Häll tillbaka den i kastrullen. Vispa ner äggsmeten i den varma grädden.
  5. Värm under ständig vispning tills smeten tjocknar.
  6. Ställ kastrullen i kallt vatten i diskhon, vispa då och då tills såsen har kallnat.