Rabarberpaj med vaniljsås

Rabarberpaj och sås med vanilj och stjärnanis. Kanel kryddar rabarberpajen och stjärnanis och vanilj såsen, tre smaker som passar bra tillsammans med rabarber.

Rabarberpaj med vaniljsås

1. Pajdeg: Kör snabbt ihop pajdegen i matberedare, eller blanda väl i en bunke. Lägg degen i en plastpåse i kylen en halv timme.
2. Vaniljsås: Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt 3 dl grädde, vaniljstång och stjärnanis. Ge grädden ett uppkok.
3. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Sila grädden. Häll tillbaka den i kastrullen. Vispa ner äggsmeten i den varma grädden.
4. Värm under ständig vispning tills smeten tjocknar. Ställ kastrullen i kallt vatten i diskhon, vispa då och då tills såsen har kallnat.
5. Sätt ugnen på 225°. Tryck ut pajdegen i formen i ett jämnt lager. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
6. Fyllning: Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Koka ihop rabarber, socker och kanelstång i en kastrull på svag värme tills rabarbern mjuknat. Red av med majsstärkelse utrört i 1 msk kallt vatten. Låt krämen sjuda ett par minuter. Ta upp kanelstången.
7. Lägg i halverade jordgubbar som inte ska koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv mandelmassan över.
8. Grädda i mitten av ugnen ytterligare 8-10 minuter tills mandelmassan fått fin färg. Servera tillsammans med vaniljsåsen.

Recept från