Rabarberkräm med färskostmousse och rostad vit choklad

Recept på rabarberkräm med färskostmousse och rostad vit choklad. Rabarberkompotten förbereds dagen före servering.

 45 minuter + 12 timmar i kylen + 20 minuter i ugn

Rabarberkräm med färskostmousse och rostad vit choklad – gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ansa rabarbern och skär den i mindre bitar. Blanda rabarber, socker och vatten i en kastrull och låt koka 2–3 min. Ta kastrullen från plattan. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kompotten.
  2. Häll kompotten i skålar. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
  3. Mousse: Blanda färskost och florsocker. Rör ner grädden. Vispa till en lätt och luftig mousse.
  4. Smulor: Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop smör, socker och sirap. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg.
  5. Smula ut degen på en plåt och grädda mitt i ugnen 10–12, min tills smulorna är gyllenbruna. Ta ut och låt kallna. Krossa till mindre smulor.
  6. Choklad: Låt ugnen stå kvar på 200°. Hacka chokladen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen mitt i ugnen 6–8 min, tills den fått mörk färg. Låt chokladen kallna och smula eller mortla den.
  7. Toppa rabarberkompotten med mousse, smulor och choklad.

 

Att dricka till rabarberkräm

Acinatium Recioto di Soave 2012, Italien, 149 kr (37,5 cl).
Vitt sött vin med inslag av äpplen, aprikoser, honung och vaniljkrydda.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Recept från