Rabarberkompott

Så här års och hela sommaren hittar du harsyra i skogen. De ljusgröna späda bladen är mjälla och friska av syra. Men parfaiten kan också smaksättas med citronmeliss.

1. Skölj harsyran noga och låt den rinna av väl. Hacka den fint i matberedare eller med mixerstav.
2. Vispa äggulor och florsocker vitt. Vispa grädden. Blanda harsyran med ägg- och sockersmeten och vänd därefter ner grädden.
3. Häll smeten i en form och ställ i frysen minst 4 timmar.
4. Chokladformar: Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
Pensla 6 bullpappers- eller mazarinformar med choklad.
Ställ formarna i frysen att stelna. Ta ut dem igen och pensla ytterligare en gång, låt stelna. Lossa därefter försiktigt papperet från chokladformen.
5. Rabarberkompott: Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar och lägg i en kastrull, rör ner vin och socker. Koka upp och låt kompotten sjuda 10-15 min. Låt svalna.
6. Ta ut parfaiten 15 min före servering. Ta ut 6 glasskulor med en värmd glasskopa eller sked. Lägg kulorna i chokladformarna och ställ på tallrikar. Skeda upp rabarberkompott och garnera med harsyra och dess små blommor.

Recept från