För 1 35 bitar

Ingredienser

Rabarberkaka med kardemummamaräng

400 g rabarber
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
6 äggulor
1 dl mjölk

Maräng

6 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma

Garnering

florsocker

Tillbehör

lättvispad grädde
ev jordgubbar

20 min + 20 min i ugn

Rabarberkaka med maräng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner äggulor, mjölk och mjölblandning i smör- och sockersmeten. Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarberbitarna.
  2. Kardemummamaräng: Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Blanda i kardemumman. Bred marängsmeten över rabarbern.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna och skär den i bitar. Pudra över florsocker. Servera kakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och eventuellt jordgubbar.