Rabarberkaka med choklad

Recept på rabarberkaka på mandelbotten. Mandelbotten med ett tunt skikt rabarberkompott och mörk choklad smakar utmärkt till ”kaffet på maten”. Garnera med kanderade eller varför inte färska syrenblommor så här års. De är ätliga. Kakan kan bakas flera dagar i förväg eller frysas (utan garnering). Den bör vara rumstempererad vid servering för att inte chokladen ska bli för hård.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Ansa och skär rabarbern i 1/2 cm bitar och sjud dem tillsammans med sockret på svag värme till en simmig massa ca 10 min.
2. Riv mandelmassa grovt och blanda med ägg. Vispa massan till en slät smet med elvisp. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en 26 cm form med löstagbar kant. Smöra kanten.
3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 15 min. Bred över rabarberkompott och grädda kakan färdig ca 10 min. Den ska vara lite kladdig inuti.
4. Smält chokladen över vattenbad. Bred den tunt över den avsvalnade kakan. Gör vågmönster med en gaffel i chokladen.
Strö över kanderade eller färska syrenblommor.
Låt chokladen stelna.

Recept från