Rabarberkaka som är lättbakad och snabb. När rabarberkakan stjälps upp hamnar det rosa rabarbertäcket överst.

För 1 kaka

Ingredienser

300 g rabarber
25 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl grenadine

Kaksmet:

175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl (180 g)
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Rabarberkaka – gör så här:

  1. Ansa och skär rabarbern i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda dem i en kastrull med smör, socker och grenadine. Låt sjuda utan lock ca 5 min. Ta upp rabarberbitarna med hålslev och bred ut dem i bottnen på en rund kakform, ca 24 cm i diameter. Låt grenadinelagen koka utan lock tills ca 1 dl återstår. Häll den på rabarbern i formen.
  2. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt och mjukt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner blandningen lite i taget till en jämn smet.
  3. Bred ut smeten över rabarbern i kakformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt den svalna 5 min innan den stjälps upp. Servera med vaniljglass.

* Grenadine är en röd sockerlag gjord på hallon och granatäpplen. Grenadine finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.