Rabarbercupcake med mynta och kardemummakräm

Recept på rabarbercupcake med mynta och kardemummakräm. Cupcaken går utmärkt att frysa, men garnera strax före servering.  

För 15 kakor:

Ingredienser

200 g rabarber
100 g smör
1,75 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
75 g mandelmassa
1 dl mynta hackad

Kardemummakräm:

0,75 tsk kardemummakärnor
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk majsstärkelse Maizena
1 tsk smör

Rabarbergrädde:

2 dl vispgrädde
2 msk rabarbersaft konc

40 minuter + 20 minuter i ugn

Rabarbercupcake med mynta och kardemummakräm — gör så här:

  1. Kräm: Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Koka upp mjölken i en kastrull med kardemumman. Ta kastrullen från plattan. Låt stå och dra ca 10 min.
  2. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner kardemummamjölken i blandningen, rör runt.
  3. Häll tillbaka blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning tills den är riktigt tjock. Rör ner smöret. Låt kallna. Lägg krämen i en spritspåse.
  4. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar.
  5. Mixa smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och lägg i matberedaren. Mixa snabbt ihop till en smet. Riv mandelmassan och blanda ner den tillsammans med rabarber och mynta.
  6. Fyll formar av papper ställda på en muffinsplåt till 2/3 med smet. Gör ett hål i smeten och spritsa ner kardemummakrämen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på galler.
  7. Grädde: Vispa upp grädden med saften. Lägg den i en spritspåse och spritsa på muffinsen.

Recept av Cecilia Hansson och Mattias Larsson

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt