Rabarberconsommé med lavendelglass

Glassen räcker till fler än fyra, gott att ha i frysen!

1. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en liten vass kniv.
2. Blanda rabarber, vaniljfrö och stång, vitt vin, strösocker, råsocker och citronsaft i en kastrull.
3. Koka rabarbern mjuk.
4. Mixa soppan slät med vaniljstången. Sila genom en finmaskig sil.
Ställ kallt till servering.
5. Lavendelglass: Vispa äggulor och strösocker.
6. Dela vaniljstången på mitten. Snitta upp halvorna med en liten vass kniv och skrapa ur vaniljfröna.
7. Koka upp grädden och mjölken tillsammans med vaniljfröna, vaniljstången och lavendelblommorna. Sila och häll tillbaka gräddsmeten i kastrullen.
8. Tillsätt äggsmeten under vispning. Låt smeten sjuda under kraftig vispning, tills den tjocknar något.
9. Kyl i vattenbad. Vispa då och då. Kör sedan glassmeten i glassmaskin. Servera med nougatine.

Recept från