Rabarber och jordgubbar på smördeg med cheesecakecrème

Dagen före kokas rabarbern, gräddas kakorna, görs cheesecakecrèmen. Bara jordgubbarna återstår att skära själva festdagen. För att komma bäst till sin rätt, serveras efterrätten sedan upplagd på desserttallrikar.

1. Två dagar före: Klyv rabarbern och skär dem i 5 cm
stavar. Koka upp vatten och socker och koka rabarbern
mjuk häri ca 5 minuter.
2. Ta upp den med hålslev.
Koka ihop sockerlagen tills 5 dl återstår.
3. Kyl lagen, smaksätt den med vin och lägg tillbaka rabarbern i lagen, ställ den kallt.
4. Kakorna: Sätt ugnen på 200° och tina smördegsplattorna och kavla varje platta till 9×18 cm. Skär 6 bitar, 3×9 cm, ur varje platta. Det blir totalt
60 bitar, alltså några i reserv.
5. Grädda smördegen på bakplåtspapper mitt i ugnen ca 10 min. Hasa över pappret till bänken. Lägg ett annat bakplåtspapper över och ställ på en plåt så att smördegen plattas till. Låt kakorna kallna och förvara dem luftigt.
6. Cheesecakecrème: Sätt ugnen på 90° och smält 50 g
smör.
7. Blanda ägg, socker och philadelphiaost till en jämn smet.
Rör ner creme fraiche. Dela vaniljstången och skrapa ner innehållet i smeten. Lägg också i stången och rör ner det smälta svalnade smöret.
8. Smörj en långpanna noga med 1 msk smör. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 40 min, så att crèmen stannar utan att få färg. Låt den kallna långpannan.
9. Ta upp vaniljstången, rör ihop crèmen, häll den i en stor spritspåse, lägg den i kylen.
10. Gör ytterligare en sats cheesecakecrèmen som ovan.
11. Festdagens morgon:
Rensa och skär jordgubbarna i kvartar, lägg dem i en skål, fukta med lite av rabarberlagen, blanda och ställ kallt.
12. Inför servering: Lägg en smördegskaka på varje desserttallrik.
Spritsa på en generös sträng cheesecakecrème
och lägg på rabarber och jordgubbar med lite lag.

Recept från