Pumpapuré med broccoli och kryddsmör

Så enkelt och så gott – pumpa, tryffel, mandel och broccoli.  Kryddsmöret strös direkt från frysen över rätten.

Pumpapuré med broccoli och kryddsmör Receptbild - Allt om Mat
Charlie Drevstam

Pumpapuré med broccoli och kryddsmör

Ingredienser 4 person(er)

2 krm salt
1 msk olivolja
500 g broccoli, färsk
0,5 dl pumpakärnor
Tillbehör
50 g smör
Puré
1 tsk salt
2 dl crème fraiche
1 kg butternutpumpa
2 msk olivoja
0,5 dl tryffeljuice*
kryddsmör
2 msk smör
1 dl parmesanost, riven
0,5 dl sötmandel
2 tsk tryffel, riven färsk
0,5 krm svartpepapr, nymald

1. Kryddsmör: Skålla, skala och riv mandeln på mandelkvarn. Rosta mandeln i en torr stekpanna på medelvärme tills den börjar få färg. Låt kallna.
2. Blanda mandeln med ost, smör och tryffel. Smaka av med peppar. Forma massan till bollar och lägg dem i frysen. Riv de frysta bollarna till ett fint smul och förvara i frysen.
3. Puré:  Sätt ugnen på 150°. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg den på en plåt och blanda med olivolja. Stek mitt i ugnen tills den är mjuk och fått fin färg, ca 1 timme. Låt pumpan svalna.
4. Mixa pumpan så slät som möjligt med mixerstav. Rör i crème fraiche. Smaka av med tryffeljuice och salt.
5. Bryn smöret och sila det genom ett kaffefilter.
6. Skär broccolin i buketter och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Stek pumpakärnorna i oljan i en stekpanna. Salta.
7. Fördela pumpapuré och broccoli på tallrikar. Strö över pumpakärnor och kryddsmör. Ringla smöret runt om.

Recept från