Pumpapaj med kryddig smak som påminner om mjuk pepparkaka. En kryddig god amerikansk pumpapaj eller pumpkin pie.

För 6 person(er)

Ingredienser

Pajdeg

100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning

400 g pumpakött tärnat
2 dl vispgrädde
1,75 dl råsocker
3 ägg
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära

Till servering

blåbärssylt, vispad grädde

Amerikansk pumpapaj – gör så här:

  1. Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare. Klä en pajform, ca 28 cm i diam och gärna med löstagbar botten, med degen. Nagga botten och ställ den kallt 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet ca 15 min i mitten av ugnen.
  3. Fyllning: Sjud pumpaköttet i lite vatten ca 15 min tills det är mjukt.
    Låt rinna av i en sil.
  4. Mixa pumpaköttet och blanda det med övriga ingredienser.
  5. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ca 50 min i nedre delen av ugnen.
  6. Pudra över kanel och servera den avsvalnade pajen med blåbärssylt och vispad grädde.

Poängen med pumpa

Muscatpumpa har något grövre textur än butternut, som påminner om sötpotatis men är mindre söt. Servera den bakade pumpan som tillbehör till kött eller fågel. Bakad pumpa kan också skäras i tärningar och vändas ner i en risotto, eller mixas till en smakrik puré som kan bli fyllning i en pumpapaj eller användas i soppa.

 

Att dricka till pumpapaj

McManis Viognier 2012 (6290) USA, 89 kr.
Ett romatiskt vitt vin med något blommig smak med drag av citrusfrukter och kryddor.