Pumpacheesecake, bourbon pumpkin cheesecake

Två amerikanska favoritdesserter i en – cheesecake och pumpapaj. Receptet publicerades 1990 i amerikanska mattidningen Gourmet och har blivit en klassiker.

Pumpacheesecake – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Täck bottnen på en form, 24 cm med löstagbar kant, med bakplåtspapper.
  3. Smula kexen, hacka pekannötterna och blanda med sockret. Smält smöret och tillsätt det. Tryck ut den smuliga massan i bottnen på formen.
  4. Vispa ihop pumpapurén med ägg, grädde, vanilj- och muscovadosocker. Vispa i en annan skål strösocker, philadelphiaost, kryddor och bourbon till en slät smet med elvisp. Blanda de båda till en slät fyllning.
  5. Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen 45–50 min tills den har stannat.
  6. Rör ihop toppingen, bred den över pajen och grädda ytterligare 5 minuter. Servera pajen kall.

Pumpapuré:

Mjukkoka 500 g skalad pumpa eller sötpotatis i ca 3×3 cm tärningar i 8-10 min. Sila av i durkslag, ånga av väl och mixa till puré. Blir det puré över, kan den frysas och användas till pumpasoppa.

Recept från