Prinsesstårta, ljusgul

En prinsesstårta med bottnar smaksatta med en aning fläderblomsaft, fyllningen består av äppelmos och vaniljkräm. Gul marsipan dekorerad med gula trädgårdsrosor.

Prinsesstårta, ljusgul – gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggen och sockret länge ca 15 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och blanda. Smörj och bröa en vanlig sockerkaksform, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
  2. Vaniljkräm: Se receptet på choklad- och svartvinbärstårta.
  3. Montering: Dela kakan i 3 bottnar. Ringla fläderblomssaft på bottnarna.
  4. Varva bottnarna med äppelmos och vaniljkräm. Bred grädde runt om.
  5. Kavla ut marsipanen och lägg den över tårtan, skär bort överflödig marsipan runt kanten.
  6. Garnering: Vispa äggvitan till kristyren, häll i florsocker och vispa till en jämn smet. Spritsa kristyren. Pudra tårtan med florsocker. Gör en marsipanros eller lägg på en riktig trädgårdsros på toppen. Garnera med rosor runt om.

VANILJKRÄM

Det här behövs:

  • 2 dl mjölk
  • 1/2 dl visprädde
  • 1/2 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk smör

Gör så här:

  1. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna.
  2. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret. Låt svalna.

Recept från