Prinsesstårta. Claras marsipantårta blir särskilt hög och fin blir tårtan när bottnarna gräddas i en lite trängre form.

För 10 bitar

Ingredienser

3 ägg
2,5 dl strösocker
75 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Citronkräm:

2 ägg
2 dl strösocker
1 citron rivet skal + saft
50 g smör

Fyllning:

3 dl vispgrädde
200 g hallon
1 msk strösocker

Marsipantäcke:

500 g marsipan
1 tsk röd karamellfärg
1 tsk florsocker, vit ros

Recept: Prinsesstårta

  1. Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa en 20 cm form.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll blandningen i äggvispet.
  3. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Vispa till en slät smet.
  4. Häll den i formen och grädda mitt i ugnen ca 40 min. Ta ut och låt kakan svalna innan den stjälps upp på galler.
  5. Citronkräm: Blanda ägg, socker, citronskal och -saft i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills det tjocknar. Lyft kastrullen från plattan, rör ner smöret och låt svalna.
  6. Fyll tårtan: Vispa grädden. Dela kakan i tre bottnar. Mosa hallon med socker och bred ut på en av bottnarna. Täck med nästa botten och bred citronkräm på den. Lägg på den tredje bottnen och lägg på det mesta av grädden. Bred grädde även runt tårtan.
  7. Färga 450 g marsipan rosa. Kavla ut 400 g till en rund platta, så stor att den kan täcka tårtan. Pudra med florsocker, rulla upp marsipanen på en kaveln och rulla ut den över den gräddiga tårtan. Forma tårtan vackert rund och skär bort överflödig marsipan.
  8. Rulla ut längder ca 50 cm av rosa och 50 g vit marsipan till snoddar. Vira dem försiktigt runt varandra med början från mitten och lägg dem runt tårtan. Ställ tårtan i kylen till nästa dag. Pudra över florsocker och lägg på en ros strax före servering. Vill du förenkla? Köp bottnar och fyll som ovan!

Servera gärna på ett vackert tårtfat från Rörstrand

tårtfat