Kycklinggryta med läckra primörer. Välj små färskpotatisar för kortare koktid. Alternativet är att halvera stora potatisar.

För 4 portioner

Ingredienser

Kycklinggryta

1 liten knippa bladpersilja
1 liter vatten
3 msk kycklingfond
2 lagerblad
600 g kycklinglårfilé
500 g färskpotatis
1 knippa morötter (ca 350 g)
1 knippa färsk rödlök
2 1/2 dl matlagningsgrädde
150 g sockerärter
1 kruka körvel
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk smör
1/2 msk rapsolja
salt + nymald svartpeppar

30 min

1. Plocka persiljan, spara även stjälkarna.
2. Koka upp vatten, fond, lagerblad, persiljestjälkar och 1/2 tsk salt.
3. Putsa och halvera kycklinglårfiléerna. Tillsätt dem till buljongen och låt puttra 10 min. Ta upp kycklingen på ett fat.
4. Skölj och skrubba potatisen. Tillsätt den till buljongen och låt koka 5 min.
5. Skala morötterna (lämna gärna en liten del av blasten). Dela ev större morötter på längden. Tillsätt morötterna till buljongen och låt koka 5 min.
6. Skär av lökblasten och klyfta löken. Tillsätt lök och sockerärter och koka 1 minut.
7. Hetta upp en gryta. Bryn kycklingen runt om i 1 msk smör och 1/2 msk olja 2 min.
8. Tillsätt grädde och 3 dl av buljongen, låt  koka upp. Rör ut 1  1/2 msk Maizena i kallt vatten och tillsätt till grytan. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.
9. Lyft över potatis, morötter, lök och socker-ärter med en hålslev till grytan. Plocka och strö över körvel och persilja. Servera i djupa tallrikar.