Potatislimpa

I potatislimpan har vi använt Folva som är något mjölig. Det är viktigt att potatisen mosas ordentligt så att det inte blir klumpar i brödet.

Potatislimpa Receptbild - Allt om Mat
Stefan Almers

Potatislimpa

Ingredienser 2 limpor

2 tsk salt
5 dl vatten
7,5 dl vetemjöl
250 g potatisar, kokta mosade, Folva
50 g jäst
7,5 dl rågsikt
1 dl mörk matbrödsirap
1 msk malda brödkryddor

1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma, 37°, vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Blanda ner sirap, potatis, salt, brödkryddor, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 10 min för hand eller något kortare i maskin.
3. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
4. Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla varje degbit till en ca 1 cm tjock platta. Rulla sedan ihop från långsidan till 2 limpor.
5. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°.
6. Skär några snitt i limporna med en vass kniv. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Recept från