Recept på potatisgratäng. Potatisgratängen blir extra krämig när potatisen får koka upp i mjölk och grädde innan den skjutsas in i ugnen.

För 6 portioner

Ingredienser

1,5 kg potatis
3-4 vitlök klyftor
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar nymalen
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
3 dl ost lagrad, riven
timjan färsk

Potatisgratäng — gör så här:

  1. Tvätta potatisen noggrant men behåll skalet på. Skiva tunt.
  2. Finhacka vitlöken. Värm mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull (spola kastrullen i iskallt vatten innan så bränner det inte fast så lätt) Lägg i potatisen och låt allting puttra ihop på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om då och då så att det inte bränns vid.
  3. Stjälp över potatisblandningen i en smörad ugnsform och strö över osten. Gratinera i ugnen på ca 240 grader tills gratängen har fin färg. Strö repad timjan över och servera.