Else-Maries italienska potatisgratäng är en potatisgratäng som är lite extra med sina tillägg av fetaost, spenat och torkade tomater. Potatisgratängen kan gräddas i förväg och bara värmas med osten inför serveringen.

För 12 person(er)

Ingredienser

2,5 kg potatis mjölig
300 g soltorkade tomater i olja
300 g grekisk fetaost
2 pkt färsk babyspenat en påse á 80g
2 tsk salt
4 krm muskotnöt riven
8 dl matlagningsgrädde
6 dl västerbottensost riven

30 min + 50 min i ugn

Potatisgratäng, italiensk — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen, skär den i 1/2 cm skivor. Skär tomaterna i småbitar.
  2. Varva potatis, tomater, smulad fetaost och bladspenat i två smorda, ugnssäkra formar. Strö salt och muskot mellan varven. Häll på grädden.
  3. Strö över ost om gratängen ska ätas nygräddad, spara annars osten till uppvärmningen. Grädda mitt i ugnen 40–50 min. Gräddas färdig även om den ska värmas.
  4. Värmning: Strö över osten. Gratinera i 200° 20 min tills gratängen är genomvarm och fått färg