Potatisgratängen är tänkt som en vegetarisk rätt för fyra tillsammans med kokt broccoli. Potatisgratängen passar även som tillbehör till t ex kyckling eller rökt skinka. Krämig och enkel potatisgratäng - god festmat.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg potatis
1 msk olivolja
1 gul lök finhackad
3 vitlöksklyftor finhackade
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad
400 g krossade tomater på burk
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm svartpeppar
1 burk oliver med citronfyllning (150 g avrunnen vikt)
2,5 dl ost riven (100 g)

Tillbehör

kokt broccoli, eventuellt mangoldskott

Potatisgratäng — gör så här:

  1. Skala och skär potatisarna i ca 3 cm stora bitar. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg dem i en smord ugnssäker form.
  2. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, rosmarin och lagerblad ca 1 min. Häll på krossade tomater samt vatten. Blanda ner buljongtärning och peppar och låt tomatsåsen koka ca 5 min.
  3. Häll tomatsåsen över potatisarna. Strö på oliver och riven ost.
    Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Sätt ugnen på grill och gratinera ytterligare ca 10 min.
  4. Servera gratängen varm med lättkokt broccoli och eventuellt skinka eller kyckling.