Kyld smördeg är bra att ha hemma i sommarkylen. Då kan man lägga på rester som kall kokt färskpotatis och någon annan smaksättning. Det mesta brukar funka - se detta som en grundskiss.

För 6 pers

Ingredienser

Potatisflan med tomat och örter

1 rulle kyld smördeg
10 kalla kokta färskpotatisar
1/2 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
1 1/2 dl riven parmesanost
1 ägg

Topping

10 pärl- eller körsbärstomater
70 g tunna skivor parmaskinka
oreganokvistar

Tillbehör

blandad grönsallad
vinägrett

20 min + 20 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen med sitt papper under och lägg det på en plåt. Nagga degen väl.

2. Skiva potatisen och lägg den i rader, lite omlott, på degen. Strö över salt, peppar och parmesan. Vispa upp ägget. Vik in kanterna på degen och tryck till med en gaffel. Pensla kanterna med ägg.

3. Grädda flanet mitt i ugnen 20–25 min tills det börjar få fin färg i kanterna. Låt svalna.

4. Halvera tomatena. Toppa flanet med tomater, skinka och oregano. Servera med sallad och vinägrett.