Renfilé med Portvinssås

Renfilé är ett mört, smakrikt gott kött som steker snabbt.

Renfilé med portvinssås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Be att få renfilén putsad när du köper den. Lägg den i en ugnssäker form och pensla med olja. Salta och peppra.
  3. Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek det tills temperaturen visar 65°, då är köttet rosa.
  4. Ta ut köttet ur ugnen och täck över det med aluminiumfolie och låt det vila ca 10 minuter.
  5. Portvinssås: Fräs löken i smöret och tillsätt portvinet. Sila i skyn från köttet, tillsätt fond och eventuellt vatten och låt koka ihop tills lite mindre än hälften återstår. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten och krydda med salt och peppar.
  6. Tillbehör: Ansa spenat och finstrimla purjolöken. Fräs alltsammans hastigt i matolja i en stekpanna. Krydda och lägg upp tillsammans med skivat kött och sås på varma tallrikar.
  7. Servera med karamelliserad vitlök och rosésallad och strö sist över lite rostade, grovhackade hasselnötter.

Recept från