Renfilé är ett mört, smakrikt gott kött som steker snabbt.

För 6 person(er)

Ingredienser

800 g renfilé
1 msk rapsolja eller annan neutral matolja
1,5 tsk svartpeppar nymald

Sås

2 schalottenlökar finhackade
1 msk smör
3 dl rött portvin
0,75 skyn från köttet
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk Maizena majsstärkelse
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Tillbehör

300 g färsk spenat
1 liten purjolök
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar

Till servering

rosésallad, rostade grovhackade hasselnötter

Renfilé med portvinssås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Be att få renfilén putsad när du köper den. Lägg den i en ugnssäker form och pensla med olja. Salta och peppra.
  3. Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek det tills temperaturen visar 65°, då är köttet rosa.
  4. Ta ut köttet ur ugnen och täck över det med aluminiumfolie och låt det vila ca 10 minuter.
  5. Portvinssås: Fräs löken i smöret och tillsätt portvinet. Sila i skyn från köttet, tillsätt fond och eventuellt vatten och låt koka ihop tills lite mindre än hälften återstår. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten och krydda med salt och peppar.
  6. Tillbehör: Ansa spenat och finstrimla purjolöken. Fräs alltsammans hastigt i matolja i en stekpanna. Krydda och lägg upp tillsammans med skivat kött och sås på varma tallrikar.
  7. Servera med karamelliserad vitlök och rosésallad och strö sist över lite rostade, grovhackade hasselnötter.
Fler recept med: Jul, Övrigt, Sås och marinad, Vilt