För 8 person(er)

Ingredienser

Päron

1 kg medelstora päron
2 dl rött portvin
4 dl vatten
2 dl strösocker
0,5 citron skal och saft av

Sabayon

5 äggulor
4 msk strösocker
3 msk färskpressad apelsinjuice
3 msk marsalavin eller vitt vin
1 krm kanel
1 dl vispgrädde

1. Skala päronen men lämna skaftet kvar. Blanda portvin, vatten, socker och citronskal i strimlor samt saft av citron i en kastrull.
Lägg i päronen och sjud dem försiktigt ca 20-25 min. Känn efter med en sticka att de känns mjuka.
2. Låt päronen ligga kvar i sin lag. De kan förberedas upp till 2 dagar innan. Förvara i kyl till servering.
3. Blanda alla ingredienser utom vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Vispa och värm på svag värme, det skall bli ett tjockt skum och får inte börja koka. Det tar ca 5-8 min. När sabayonen är tjock och krämig, ta av från plattan och fortsätt vispa ca 1 min.
4. Kyl krämen. Vispa grädden och blanda försiktigt med den kalla krämen.
5. Servera krämen i vackra glas med portvinspäron.