Recept på Pontus Frithiofs lyxiga gryta med massor av skaldjurssmak och en mjukhet från kokosmjölken. Urgod, enligt alla som var med och provade.

För 6 personer

Ingredienser

Fisk- och skaldjursgryta

1 kilo blåmusslor
1 hummer (450 g)
500 g räkor med skal
300 g laxfilé utan skinn och ben
300 g torskfilé eller annan vit fisk, MSC- eller Kravmärkt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
1 bit ingefära (ca 25 g)
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 msk + 1 msk olivolja
2 dl + 2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tsk råsocker
1 tsk + 1/2 tsk + 1/2 tsk salt
1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
2 röda paprikor
200 g skogschampinjoner
250 g broccoli (250 g)
2 msk + 1 msk smör
6-8 pilgrimsmusslor

50 min

Fisk- och skaldjursgryta  – gör så här:

  1. Skrubba musslorna noga. Släng bort de som är trasiga och de som inte stänger sig när de knackas i köksbänken. Skala hummern och ta ut kött ur klor och stjärt. Skala räkorna. Ställ skaldjuren i kylen till servering.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka timjanen. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och strimla chilin.
  3. Fräs lök, vitlök och timjan i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt musslorna och häll över 2 dl vin och vattnet. Koka under lock tills musslorna öppnats. Ta upp musslorna med hålslev, släng de som fortfarande är slutna. Ta hälften av musslorna ur sina skal, låt resten vara kvar i skalen. Ställ musslorna i kylen.
  4. Sila buljongen och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Tillsätt tomatkross, ingefära, chili och kokosmjölk. Låt sjuda under lock ca 30 min. Krydda med råsocker, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Kärna ur och skär paprikan i trekanter. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Bryt broccolin i små buketter och skiva stjälken.
  6. Fräs paprika och broccoli i 1 msk olja ca 5 min. Ta upp på ett fat. Stek svampen i 2 msk smör ca 3 min. Blanda med grönsakerna. Krydda med 1/2 tsk salt.
  7. Sätt ugnen på 125 grader. Skär fisken i tärningar. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll över 2 dl vin. Koka fisken mitt i ugnen ca 15 min. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk smör 1 minut på varje sida.
  8. Häll spadet från fisken i soppan. Vänd ner grönsaker, fisk, musslor, hummer och räkor i soppan och servera.

Tips: Hummern ger en lyxig känsla, men grytan är supergod även utan den!