På polska heter denna soppa chlodnik. Det betyder kyla, och kommer av att soppan ska serveras kall. Denna goda rätt har vi fått av en kreativ matlagare vid namn Henryka Lechtman som brukar servera soppan på sommaren.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg färska rödbetor
1 l vatten
3 msk grönsaksfond koncentrerad
6 dl filmjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 gurka skuren i tärningar
1 knippe gräslök klippt
4 ägg kokta

Polsk rödbetssoppa

1. Koka upp vatten och fond. Skala rödbetorna. Koka dem i buljongen under lock tills de är mjuka, ca 40 min. Låt svalna.
2. Ta upp rödbetorna och riv ner dem i buljongen. Häll i filmjölk och rör om, smaka av med salt och svartpeppar.
3. Servera soppan kylskåpskall med gurktärningar, gräslök och en ägghalva.