Pocherat ägg med sparris och örtcrème

Recept på pocherat ägg med sparris och örtcrème. Bra brunchrätt eller förrätt. Forellrommen kan bytas mot en skiva kallrökt lax. Örtcrèmen som blir över är god till fisk, skaldjur, kyckling eller sallad. 

40 minuter

Gör så här:

  1. Örtcrème: Skala vitlöksklyftan. Lägg alla ingredienser utom oljan i en smal mixerkanna och mixa slätt. Tillsätt oljan i en fin stråle, mixa till en tjock crème. Krydda med salt och peppar.
  2. Knäck äggen i fyra kaffekoppar. Koka upp vatten, ättika och salt. Sänk värmen så att vattnet sjuder och vispa med en ballongvisp så att en virvel bildas. 
  3. Häll försiktigt ner ett ägg i virveln och låt sedan sjuda ca 3 min. Gulan ska vara flytande och vitan fast. Lyft upp ägget med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Pochera övriga ägg.
  4. Skala sparrisen, skär av den nedre, hårda delen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten, 10–15 min beroende på tjocklek. Häll av kokvattnet. Rulla sparrisen i smör och krydda med salt. 
  5. Rosta brödet, bryt det i mindre bitar.
  6. Servera den nykokta sparrisen med pocherat ägg, örtcrème, rågbröd, forellrom och kryddgrönt. 

 

Recept från