Plommonspäckad fläskkarré

Hederlig och gammaldags mat. Gör gärna lite extra. Den är nästan ännu godare dagen efter/ Monika Ahlberg

Plommonspäckad fläskkarré Receptbild - Allt om Mat
Ann Lindberg

Plommonspäckad fläskkarré

Ingredienser 6 person(er)

1,5 kg fläskkarré, benfri
1 tsk ingefära, malen
12 st plommon, kärnfria
6 st små äpplen
salt
peppar
Sås:
0,5 dl vatten
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning köttbuljong
7 dl sky plus
Till servering:
potatis, kokt
äppelmos
gelé
gurka, inlagd

1. Skär små snitt, cirka 1 1/2-2 cm djupa lite här och var över karrén. Halvera plommonen och stoppa in dem i hålen. Salta, peppra och strö över ingefäran.

2. Stick in en termometer i den jockaste delen av karrén. Lägg en i en ugnsfast form och sätt n den i nedre delen av ugnen på 175 grader. Stek tills termometern visar 83-85 grader. Det tar cirka 1 1/2-2 timmar. Låt äpplena steka med den sista halvtimmen. Skär ett kryss i dem och lägg dem runt steken.

3. Ta ut steken och låt den vila i cirka 10 minuter. Linda eventuellt in den lätt i foliepapper.

4.Vispa ur formen med vattnet och mät upp skyn. Lägg den i en kastrull. Tillsätt en buljongtärning och låt koka upp under vispning. Rör ut mjölet i lite vatten. Vispa ner redningen och låt koka i 2-3 minuter. Tillsätt grädden
och smaka av med salt och peppar.

5. Skär steken i skivor och servera med sås, potatis, äpplen och äppelmos, gelé och inlagd gurka.

Recept från