Plommonkaka

Recept på plommonkaka. Kakan blir godast om den gräddas samma dag, men kokningen av plommonen och mazarinsmeten kan förberedas flera dagar före.

Gör så här:

  1. Börja med plommonen. Halvera plommonen och ta bort kärnorna. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna, spara dem till fyllningen. Koka ihop vaniljstång, vatten, socker och citronsaft till en lag. Lägg ner plommonen och låt sjuda försiktigt 2-3 min. Låt plommonen svalna i lagen. Lyft upp dem medan de är ljumma och dra bort skalet.
  2. Mandelfyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda ihop med smör, vaniljfrön och citronskal. Vispa i ägget. Rör ner mandelspånen.
  3. Sätt ugnen på 200°. Ställ in en plåt i ugnen. Ta fram och låt smördegsplattorna tina på köksbänken ca 10 min. Lägg dem på varandra. Kavla ut till en rektangel, ca 20 x 30 cm, på ett bakplåtspapper. Pensla den yttersta kanten runt om med äggula. Nagga degen med en gaffel. Bred på mandel-fyllningen, men inte på kanten. Fördela plommonen på fyllningen och pudra florsocker över hela kakan.
  4. Dra över kakan på den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna på galler.
  5. Värm aprikosmarmeladen i en kastrull och pensla på frukten före servering.

Recept från