Recept på pizzadeg. Ta ut i rumstemperatur och lägg degen på ­bakplåts­papper. Täck med plastfolie. Låt stå ca 4 timmar. Kavla ut som vanligt.

För 10 pizzor

Ingredienser

5 dl vatten
1 påse torrjäst (12 g)
6 dl manitoba cream eller vetemjöl special (360 g)
ca 6 dl vetemjöl (360 g)
2 tsk havssalt
2 msk olivolja

Till utkavling

1/2 dl durumvete

40 min + 1 timme och 40 min jästid

Pizzadeg – gör så här:

  1. Värm vattnet till 45°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt manitobamjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.
  2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 min. Degen ska vara elastisk. Tillsätt ev mer mjöl.
  3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk. Täck med handduk och låt jäsa ca 40 min.
  4. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på mjölad arbetsbänk. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig kökshandduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme, till dubbel storlek.
  5. Kavla ut eller tryck ut degbitarna till runda pizzor, 15–20 cm i diameter, på arbetsbänk mjölad med durumvete. Lägg på valfri topping,
Fler recept med: Övrigt, Pizza