Rostad vitlöksolja ger smak, sockerärter krispighet och god sötma. Recept pizzadeg.

För 2 stora pizzor

Ingredienser

Pizzadeg

1 sats se recept för pizzadeg

Fyllning

1 msk tomatpuré
2 dl passerade tomater
1 tsk pizzakrydda
1 tsk + 1 1/2 tsk salt
500 g svamp, t ex kantareller, karljohan eller skogschampinjon
2 msk olivolja
150 g sockerärter
1 msk repad rosmarin
200 g gorgonzolaost dolce
nymald svartpeppar

Rostad vitlöksolja

3 vitlöksklyftor, skalade
1 dl olivolja

50 min

Pizza med svamp och gorgonzola – gör så här:

  1. Vitlöksolja: Skiva vitlöken. Fräs den i lite av oljan tills den blir lätt
    rostad. Häll på resterande olja och låt svalna.
  2. Fyllning: Sätt ugnen på 250 grader. Fräs tomatpurén i lite av vitlöksoljan. Häll på tomaterna. Smaksätt med pizzakrydda och 1/2 tsk salt. Koka ihop ca 5 min.
  3. Skiva svampen. Stek i olja. Tillsätt 1 1/2 tsk salt. Förväll sockerärterna 1 minut i lättsaltat vatten. Kyl i iskallt vatten. Strimla.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i två delar. Kavla ut tunt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Fördela tomatsås, gorgonzola och svamp på pizzorna.
  5. Grädda i två omgångar i nedre delen av ugnen eller på pizzasten ca 15 min. Strö över sockerärterna. Ringla över lite vitlöksolja. Peppra.