Pizza med oliv- och champinjontopping

Använd oliver av god kvalitet. Bäst och godast blir pizzorna med oliver som man kärnar ur själv eftersom de har kvar sin fylliga smak.

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut dem enligt grundreceptet.
3. Bred på pizzasåsen.
4. Fördela champinjoner, oliver, paprika och parmesan över såsen.
5. Grädda pizzorna ca 15 min på nedersta falsen i ugnen.

PIZZABOTTEN

En god pizzabotten där grahams- eller rågmjöl ger fyllig smak.
Hos Fetzer används polenta till utbakning; den ger pizzorna en god krispig botten.

Gör så här:
1. Finfördela jästen och lös upp den i vattnet. Blanda i olivolja, grahams- eller rågmjöl, salt. Arbeta in vetemjöl tills det blir en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakning.
2. Arbeta degen 4-5 min för hand i bunken eller 1 min i matberedare.
Låt degen jäsa ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225°. Strö ut lite polenta och vetemjöl på arbetsbänken och baka ut rundlar ca 20 cm i diameter. Lägg bottnarna på lättoljade plåtar, täck med duk. Låt jäsa ca 10 min innan fyllningen läggs på.

ENKEL PIZZASÅS

Gör en rejäl sats, den håller sig i kylen upp till en vecka. Eller frys in för att ha färdig. Den är också god som pastasås. Såsen har en angenäm hetta av röd chili som finns torkad och grovstött i butikens kryddhylla.

Gör så här:
1. Hetta upp olivolja i en kastrull, fräs vitlök och chili på låg värme någon minut.
2. Blanda i krossade tomater. Låt såsen sjuda långsamt utan lock på låg värme ca 30 min. Tillsätt tomatpuré, strimlad basilika, salt och peppar. Låt såsen svalna innan den breds på pizzan.

Recept från