Pizza med lök- och ädelosttopping

Denna pizzatopping bjuder på goda smaker av både lök och ädelost.
Det är viktigt att löken får smälta ner utan att brynas. Den lilla sockermängden förhöjer lökens smak utan att den smakar sött.
Magrare grönmögelost kan användas i stället för gräddädelost.

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Lägg i lökskivorna och mjukstek löken över svag värme utan att den tar färg.
Salta, peppra och stek under omrörning ca 20 min.
3. Strö över sockret och stek ytterligare några minuter.
Ställ det åt sidan.
4. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut dem enligt grundreceptet.
5. Fördela den stekta löken över degplattorna. Smula över ädelosten.
6. Grädda pizzorna ca 10 min på nedersta falsen i ugnen.
Lägg på färsk eller torkad salvia.

PIZZABOTTEN

Gör så här:
1. Finfördela jästen och lös upp den i vattnet. Blanda i olivolja, grahams- eller rågmjöl, salt. Arbeta in vetemjöl tills det blir en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakning.
2. Arbeta degen 4-5 min för hand i bunken eller 1 min i matberedare.
Låt degen jäsa ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225°. Strö ut lite polenta och vetemjöl på arbetsbänken och baka ut rundlar ca 20 cm i diameter. Lägg bottnarna på lättoljade plåtar, täck med duk. Låt jäsa ca 10 min innan fyllningen läggs på.

Recept från